Kvarg, vad är det och hur äter man det !?

 
Kvarg och Kesella, kärt barn har många namn. Många undrar nog vad kvarg är och vad det är för skillnad på kvarg och Kesella.  Nu ska jag försöka lösa den stora gåtan och tipsa om vad du kan äta tillsammans med kvargen..
 
Kvarg och Kesella är exakt samma sak MEN Kesella är Arlas varumärke för naturell som smaksatt kvarg med olika fetthalter. Så nu behöver ni inte fundera på det mer...
 
Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Fosfatet minskar kalciumupptagningen i kroppen. Kvarg förbättrar magens mikroflora. Kvarg liknar cottage cheese, men har mindre grynig konsistens och syrligare smak.
 
Kvarg äts ofta av styrketränare/kroppsbyggare tack vare dess höga halt av proteinet kasein. Kvarg kan användas i ostkaka, i matlagning, såser, i bakning och som smörgåspålägg. Den förbättras inte genom lagring utan har begränsad hållbarhet, ca 2 veckor i kylskåpstemperatur. Det finns kvarg med olika fetthalter.
 
Den finns även som laktosfri och du kan frysa in den.
 
Tips på hur du kan äta kvargen:
 
250g Kesella
36g (1dl) Whey80 choklad
0.5 msk kakao
Kcal 344
-------------------
500 g kvarg
100 g blåbär
En skvätt jordgubbssaft
------------------------------
 
1 tsk vaniljessens
2 tsk Canderel sötningsmedel till 125 gram.
Gott som efterrätt.
---------------------------
 
200g fet kvarg
1dl grädde + kardemumma
-----------------------------------
 
500 g kvarg
90 g mjölk
Pepperkakskrydda
Cankao
lite sötningsmedel
------------------------------
 
1 äggvita
250g kvarg
Stevia och/eller fun light appear
Pepparkakskrydda

Vispa äggvitan hårt, släng i resten och vispa igen. Bäst konsistens med Lidls kvarg.
--------------------------------------------
 
Pannkakor
2 ägg
2dl lättmjölk
1dl mjöl
250g kvarg
0,5dl havregryn
1-2 tsk kakao eller krossade bär
 
Kör på medelvärme så att de verkligen hinner bli genomstekta innan de bränns på utsidan. Sedan är det att rekommendera att inte göra dem så stora. Gör dem mer som amerikanska pannkakor
-----------------------------------------
 
Kvarg och äppelmos + lite kanel
-------------------------------------------
 
500g kvarg
2 skopor whey 100(chokladmint)
5g kakao
Lite matolja.

Lördagsgodis ;)
----------------------------
 
500g kvarg
Funlight jordgubb
Kanel och lite kakao
20g sötmandlar
10g russin
50g frysta blåbär

Rör om med sked, in i frys 30 min, rör om, frys 30min~

Ut med kvargskålen och toppa med lite flingor och ett härlig lager av ren kakao. Njut.
-------------------------------------------------
 
Fresh island dipmix blandat i kvarg och dippa majskrokar
----------------------------------------------------
 
Lättkvarg med jordgubbs funlight. Mixa ner frysta jordgubbar och in i frysen ett tag.
Voila kcal snål proteinglass!
-----------------------------------------------------
 
Blanda 500g kvarg med funlight saft (Smaken du gillar mest). Krossa ner 3 stycken Digestivekex (Obs. Bäst om ni smular sönder kexen med hjälp av händerna och lägger smulorna i kvargskålen/bunken eller vad ni nu äter kvarg ur) = en himmelsk smak.
------------------------------------------------------
 
Kvarg
Pepparkakskryddor (inte för mycket bara då kryddorna är rätt starka)
Sötningsmedel efter smak

Vill man lyxa till det smular man ner krossade pepparkakor i det hela.
--------------------------------------------------------
 
250g kvarg
2 kapsyler saffran essens/arom
sötningsmedel
----------------------------------------------------
Tzatziki:
 
Kvarg
Riven gurka
Vitlök
Salt
Peppar

Rör ihop. Ät med kött eller fågel.
----------------------------------------------
 
Hamburgerdressing:

Kvarg
Ketchup
Vinäger
Pickels
Finhackad lök

Blanda

Har du inte pickles så kör inlagd gurka samt vanlig morot. Koka moroten i vinägern. Så får du också ner mängden vinäger, ger bättre konsistens.
-------------------------------------------------------------
 
Kvarg + Hjortronsylt.
---------------------------------------------------------
 
Blanda en kvarg med Santa Marias Guacomole pulver.
Perfekt till fredags-tacos
----------------------------------------------------
 
Sås/dressing till kyckling...

Kvarg naturell
Pesto
salt
peppar
en skvätt tabasco och olivolja

Blanda efter eget bevåg.
------------------------------------
250 gram kvarg
saften från en halv citron
2 msk kokosflingor
(ev lite socker)

Rör ihop och ät precis som det är eller prova att äta det som tilbehör till jordgubbar. Mycket smarrigt!

--------------------------------------------------------

Sillmacka

6-8 port

7 st kalla potatisar

5 kokta kalla hackade ägg

1 burk matjesill

1 burk kvarg 250g

Gräslök

Gör så här:
Bröd efter smak, gärna ett surdegsbaserat rågbröd. Dela och blanda potatis, ägg, matjesill och matjesspad.
Blanda i kesellan, skär gräslök, blanda i. Lägg blandningen på brödet, dekorera med ytterligare gräslök.


Smaka och njut!

 
 
 
Vill ni ha fler så hojta bara till =)
kesella - kvarg - recept
2
Miss C

Fantastiskt många bra tips! Detta inlägget ska sparas! :)

Svar: Toppen =)
Linda

Beatrice, mamma till skrutten Robin och gravid igen :)

Bra tips! Peter ville till och med att jag skulle skriva ut dom :)

Svar: Ha ha ha ja men då var det verkligen bra tips =)
Linda