Mat

Blåbärssmoothie med spirulina, banan & dadlar

Jag gjorde den här smoothien häromdagen på instasnap (sweetkay78) och frågade om det var någon som ville ha receptet och det var det många som ville så det kommer här nedan ↓ .
 
Blåbärssmoothie med spirulina, banan & dadlar
1 fryst banan (går bra med färsk också)
1 dl frysta blåbär (eller färska)
1/2 tsk spirulina*
1 msk eko jordnötssmör
4 urkärnade dadlar
3-4 dl mandelmjölk (beroende hur tjock du vill ha drycken)
 
Mixa alla ingredienser, häll upp i glas och toppa med blåbär.
 
*Spirulina =
Spirulina är inte bara en god ingrediens i din morgonsmoothie, det är också en viktig ingrediens för ett hälsosamt liv. Den här algen skiljer sig från andra genom att den är extra rik på fykocyaniner som förebygger cellskador. Här är fler anledningar till varför du ska äta superalgen spirulina.
 
♥ Den är rik på klorofyll, protein, vitaminer och andra livsviktiga näringsämnen. Till skillnad från andra alger innehåller denna alg enbart klorofyll a.
 
♥ Forskning har visat att spirulina har en inflammationsdämpande effekt. Det förknippas i första hand med fykocyaninerna, det viktigaste proteinkomplexet i denna alg. Fykocyanin är ett blågrönt pigment med starkt antioxiderande egenskaper, vilka lindrar smärtan och inflammationer, rensar kroppen från tungmetaller och skyddar nervceller och lever.
 
♥ Fykocyninerna i spirulina skyddar också fettet i kroppens celler mot härskning. Att ha bra fetter i kroppen är viktigt för nervsystemet, hormonerna och hjärnans funktion. Näringsämnena transporteras mer effektivt till cellerna. Spirulina har i forskning även visat resultat inär det kommer till artrit, ledbesvär och andra tillstånd där inflammation uppstår.
 
♥ Spriulina innehåller alla vanliga vitaminer, utom vitamin D, och har särskilt mycket folsyra, vitamin B2, och vitamin B12, något som gör spirulina till en bra ingrediens för veganer och vegetarianer för vilka B-vitamin är extra viktigt. Några tecken på B-vitaminbrist är låg energinivå, färre röda blodkroppar, depression och minnesförlust.
 
♥ Spirulinaalgen har en bredspektrig mineralhalt och innehåller framför allt mycket magnesium, kalium, natrium, fosfor, mangan, jod, krom och molybden. Något som även är specifikt för spirulina är immulina, vilket ger en immunstärkande effekt. Även här hjälper den höga halten fykocynin i spirulina till, genom att öka mängden av interleukin 2 som är av stor vikt för ett fungerande immunförsvar.
 
♥ Spirulina är lättsmält och extra rik på proteiner, GLA, SOD, betakarotener, järn och vitamin B12. GLA är en omega-6-fettsyra som finns i spirulina och är verksam mot bland annat smärtor i brösten och premenstruellt syndrom, PMS. Den motverkar torr hud och eksem hos både barn och vuxna.
 
♥ Personer med candida har problem med att ombilda omega-6-fettsyror till GLA. Det har även personer med diabetes (både typ 1 och typ 2), vilket är en av anledningarna till att spirulina är en extra värdefull matvara för diabetespatienter. En daglig dos spirulina (5 gram) ger 67 milligram GLA. Spirulina är rik på lättupptaglig energi och är ett av de födoämnen som anses var mest bredspektriga och näringstäta.
 
♥ Spirulina stabiliserar blodsockret och innehåller dessutom aminosyran fenylalanin som verkar aptitdämpande. Ett intag av spirulina mellan 30 och 60 minuter före en måltid ger både ökad energi och mättnadskänsla. En studie från 1986 visade att både 2 och 4 gram spirulina dagligen under en period på tre månader resulterade i viktminskning.
 
Bara fördelar med att använda spirulina med andra ord. Märket jag har på min burk är cocovi sverige. Ha en fantastisk fin Lördag och Glad Påsk hörrni, själv ska jag göra mig i ordning för några timmars arbete men idag och imorgon stänger vid 18:00 så det hinns med lite extra mys till kvällen.
 
cocovisveerige - recept - smoothie - spirulina