Fibro, nervös och mörkt hår

Hej på er, hoppas att ni har haft en fin helg? Vi har haft en rejäl slapparhelg, bästa helgerna enligt mig. Eller ja, det hade väl kunnat varit lite bättre med att äta en hotellfrukost eller vakna i ett soligt land MEN nu var det inte så. Det är så viktigt med att kroppen ska få sin återhämtning, tänk att äntligen så fattar även jag det. Förut så visste jag absolu inte vad det var och körde på i 300 24/7, äckligt känner jag nu i efterhand och är arg på mig själv att jag lät mig misshandla min kropp och sinne på detta sätt. Men man lär sig något av allt och jag kan inte styra det förlutna men jag kan ändra min framtid.
 
Jag har berättat för er att jag har fibromyalgi (känns så skönt att kunna "prata" om det öppet) och sista veckorna så har min kropp gjort mig påmind om denna sjukdom, vi går in i höst och vinter dvs kallare klimat och det gillar inte min kropp. Jag mår mycket bättre vid värme och det är väldigt vanligt för oss med fibromyalgi, det skönaste hade verkligen varit att bo utomlands vintertid. Har läst om att vissa landsting till och med kan godkänna att man kan få åka utomlands några veckor på vintern för rehabilitering, nu verkar dock inte Falu kommun ha något sånt. Kan jag inte få sol och värme så får jag försöka tänka mig värme från andra källor som varma bad, tack och lov att jag har badkar, bastu är något som gör mig otroligt avslappnad, förra vintern var jag dock endast upp till Lugnet 1 gång och bastade, vart så avslappnad i kroppen så jag höll på att somna där inne ha ha. Sen finns det så klart värmedynor eller så har man en karl som är varmblodig som man kan värma sig mot he he. Jag och Björn är verkligen totalt motsatta när det gäller kroppsvärme, han är alltid varm och jag är alltid kall. Sen får man pimpla te som värmer en inifrån, dock blir det ett annat problem för mig och det är min kissblåsa som är minst i universum. Det är tydligen också vanligt vid fibro, vissa dagar kan jag pinka säkert 20 gånger. Igår var en sån dryg dag, tyckte jag inte gjorde annat än att pinka. Här handlar det tyvärr inte om att jag kan träna upp min blåsa, för detta hör till sjukdomen.
 
Något mer jag har haft känningar av sista veckorna är att varje morgon när jag vaknar så har jag smärta i fötterna/vaderna. Det började med smärta i ena foten, måste försöka röra på den för att den ska "vakna" och sen måste det knäppa till i foten för att jag ska få det att släppa och nu har det även övergått till att jag har verkligen värk i båda mina vader på morgonen... Så det är väl en svacka nu med fibron, det går upp och ner hela tiden.
 
Sinnesstämmningen otroligt viktigt och hur man väljer att tackla dessa problem, jag är ju en jäkel på att spänna mina axlar när det är något som tynger mig så jag borde få medalj i det. Nu har jag varit extra spänd i några veckor pga att jag väntar på ett svar som kan avgöra så himla mycket för mig och jag är så rädd att jag ska få ett nej, det skulle göra mig så ledsen och därav massa tankar som gör att jag får spänningar osv. Ni vet, en ond cirkel som man MÅSTE försöka ta sig ur, det bästa är att jag är i alla fall medveten om att detta pågår i min kropp. Jag sitter nu med värk i axlarna samt hela skulderpartiet, likaså mycket problem med svank och känner hur spänd jag är men jag det är så svårt att slappna av, hur mycket man än försöker. Med värk kommer även trötthet osv. När jag väl får svaret, som jag borde få denna vecka, så släpper nog det mesta, men ni måste verkligen hålla tummarna att jag får ett positivt besked ♥.
 
Nog om mig och min fibro för denna gång, finns så mycket mer symptom jag har men det kan vi ta en annan gång. Man kämpar på så gott det går, det finns dom som har det värre och till er skickar jag en bamsekram. Btw, vad kul med så mycket frågor som ni har ställt till mig i frågestunden, lär ta lite tid att svara på alla frågor. Det är så kul att se vad ni är nyfikna på hos mig, vissa frågor har jag gått och tänkt på i helgen och inte riktigt kommit på svar till ännu så det tar lite tid att få till alla svar MEN det kommer så klart.
 
Just ja, sen färgade jag håret i helgen. Jag har massor med Maria Nila´s produkter hemma så jag har använt mig av dom just nu för att tänka ekonomiskt. Vet inte riktigt vad det är för färg på håret riktigt ha ha men det är mycket mörkare i alla fall, återkommer med bild. NU gör sig min kissblåsa mig påmind om att det är dags för toalettbesök, kanske lika bra att jag tar ett varmt bad också medans jag är i badrummet. Ha en riktigt fin Måndag, massor med kramar till er i ett höstigt Sverige.
 
Spara
Spara
Spara
Spara
bloggare - dalarna - falun - fibro - fibromyalgi
5
lars

Ja tack för att du informerar om vad fibromyalgi är, det måste vara kämpigt med värk så ofta eller hela tiden vid det klimat vi har här där det är kyligt mer än halva året, shit. Det är bra att informera om sjukdomar som inte kanske är så accepterade i samhället, då menar jag psykiskt sjuka, missbrukare av alla de slag, medberoende.
Så Linda fortsätt att skriv och informera oss om denna sjukdom
Du får ha en bra fortsättning på måndagen och veckan framöver

Svar: God morgon Lars,
Ja det är lite kämpigt men sen så kan an välja om man vill gräva ner sig i värken eller försöka tänka annorlunda och hur konstigt det än låter så mår man bättre om man tänker positivt. Tanke styr kroppens smärtor. Sen så har fibro blivit mer accepterat i samhället än vad det varit och inom sjukvården är det även idag en accepterad sjukdom. Men visst är det så många som inte vet så mycket om den, vi som har den, måste bli bättre att prata om den och försöka förstå hur den funkar för att ha en bättre balans med allt.

Tack för dina värmande ord. Ha en fin Tisdag .
SWEETKAY

Anonym

Hej Linda känner så väl igen det där med värk osv. Jag får inflammationer i kroppen hela tiden som bara flyttar på sig. Den där j..... kl fibromyalgi. Jag bor också i Falun.

Anonym

Hej Linda känner så väl igen det där med värk osv. Jag får inflammationer i kroppen hela tiden som bara flyttar på sig. Den där j..... kl fibromyalgi. Jag bor också i Falun.

Svar: Hej!
Åh vad jobbigt, har du fått någon hjälp med din fibro? Så du vet hur du ska hantera det osv? Mycket av sinnet styr kroppen och rör du dig något? Jag vet hur jobbigt det är att försöka träna, gå en promenad eller så men när jag väl gör det så mår min kropp bättre OM man inte tar ut sig för hårt för då får jag lida av det i efterhand. Skickar en stor kram till dig
SWEETKAY

Sara

Hej Linda!

Läs det här, vet att det finns samband i en del fall så det kanske är tänkvärt att kolla upp? Stor kram!

http://fibromyalgi.ifokus.se/discussions/4d71587cb9cb46222106a346-varfor-problem-med-skoldkorteln-vid-fibro

Svar: Tack för tipset men vi har kollat sköldkörteln flera gånger och jag har inga problem med den. Kram
SWEETKAY

Anonym

Hej! Jag känner så väl igen mig. Jag har haft besvär med värk i 11 år, fick diagnos fibromyalgi 2012. Bor i Falun och är 36 år. Här kommer mina tips för att må bättre:
1. Fundera på om du verkligen måste/vill göra något. Om nej, låt bli. Om ja, be om hjälp. Kan det göras på annat sätt?

2. Ta en dag i taget. Njut av de dagar som är bra. Dra inga slutsatser om framtiden vid sämre dagar.

3. Undvika stress/ängslan/oro i den mån det går. Fundera på i vilka situationer du blir stressad/oroad och hitta sätt att hantera dessa situationer.

4. Acceptera sjukdomen. Det som inte går att förändra får man acceptera. Metoder som ACT och KBT kan vara framgångsrika.

5. Ta hand om dig gällande sömn, mat, motion.

6. Yoga, mediyoga och yinyoga tycker jag ger bra effekt. Tips! Vila dig i form med yinyoga, finns som bok och app.

7. Gör slut med energitjuvar. Umgås med personer som ger energi.

8. Skriv ned tre saker som du är tacksam för varje kväll.

9. Välj att leva livet. (Kan vara svårt när sängen skriker högt efter dig och du helst vill dra täcket över huvudet.)

10. Gör saker som du mår bra av.

11. Träna dig i medveten närvaro. Var här och nu. Mindfullness.

12. Var snäll mot dig själv. Prata till dig som till din bästa vän.

13. Planera in tid för vila/åtethämtning.

Svar: Tack för dina tips, verkligen. Just det här lever jag redan efter då jag lärde mig så otroligt mycket när jag spenderade min tid hos Multimodala teamet här i Falun i 6 månader och KBT gick jag under min tid då jag åkte på utmattningssyndrom. Tänk vad mycket man kan lära sig om kroppen och att man får en annan förståelse av saker :)
SWEETKAY