HSP = Highly Sensitive Person

För några veckor sen så googlade jag på typ överkänslig eller nått, jag minns inte riktigt men det jag kom över var liksom WOW! Visste inte att så som jag känner och lägger märke till saker fanns som en titel. Har du hört talas om HSP = Highly sensitive person!? Det hade inte jag men det är jag i alla fall!! Bland många andra saker ha ha...
 
Jag är alltid så känslig, mina känslor ligger liksom utan på mig, det går inte allt dölja saker, hatar lögner och ser igenom det, jag är otroligt kreativ anser jag själv i olika saker och min empati för andra människor är ju sjuk. Jag gråter för allt.. typ. Behöver egentid emellanåt för att återhämta mig och jag lägger märke till ALLT. Detaljer, detaljer mina vänner. Det är mitt stora ord, kan fan se en nål i en hösäsck. SJUKT! Och skämmas för att vara högkänslig det kommer jag aldrig göra, det är ju grym personlighet och visste du att endast det är uppskattat till  att 15–20 % av alla människor är det. Det är så många mer saker som stämmer in på mig i detta karaktärsdrag, listar vad som typiskt kännetecknar en HSP person nedan och lämnar mina egna kommentarer i kursiv stil efter varje kännetecken.
 
HSP - Highly Sensitive Person
 
• Vill överväga alla detaljer och möjliga konsekvenser innan man handlar. Detta medför att man som HSP ofta fattar beslut långsammare än många andra. (Beslutsångest deluxe, ibland frågar jag någon annan  för att slippa ta egna beslut. Jag orkar inte med det och blir tokig om jag då får :Nej men bestäm du, tillbaka. Det enda jag vill ha just då är hjälp.)
 
• Är mer medveten om andras tankar och känslor än vad de flesta är, eftersom man är duktig på att fånga och tolka sociala icke-verbala signaler. ( Oh ja!)
 
 
• Beskriver ofta en större känslomässig reaktion än andra vid olika händelser. ( Stämmer 100 %)
 
• Tycker att naturen har en särskilt helande och lugnande effekt, eller att man oftare än andra blir rörd av dess skönhet. Förtjust i djur, växter och att vara nära eller i vatten. (Inte undra på att jag längtar till sommaren så jag får fortsätta strosa runt i trädgården bland alla mina odlingar. Bästa stället på jorden ♥. I somras så bodde jag nästan utomhus)
 
• Man lägger märke till sådant som går andra förbi. Man tar in många intryck i hjärnan och reflekterar mycket över det man upplever. Är väldigt medveten om detaljer, nyanser och små kontraster. (Alltid!)
 
• Man blir lätt stressad och överbelastad. Eftersom man lägger märke till allting får man så mycket intryck att man av naturliga skäl lättare blir överstimulerad i miljöer och sammanhang som är intensiva, komplexa, röriga eller obekanta. (Därför jag behöver en stund egentid och vila under dagen oftast)
 
• Som högkänslig är man känslig för starkt ljus, starka dofter, tyger som skaver mot huden, oreda, stök och bakgrundsljud. Sådant som andra kanske inte ens lägger märke till kan medföra stark trötthet och omöjliggöra koncentration. (Kan inte fokusera allt om det är massa ljud i bakgrunden, vissa dagar måste jag ha solglasögon på mig fast det inte ens är sol för det är så ljust, doftkänsligheten är sjuk, tyger som skaver stämmer så sjukt bra in och jag måste alltid ha ordning och reda annars mår jag dåligt och blir stressad av all oreda. Är det ordning får jag ett helt annat lugn i kroppen)
 
• Som högkänslig undviker man situationer som leder till för mycket intryck, stress och som är för omskakande. Lugn, trygghet och minskat antal intryck är däremot välgörande. (Därför jag trivs så bra på landet, har ett helt annat lugn i kroppen. Vissa dagar när jag jobbar i kassan och det är mycket folk eftersom vi håller till i en galleria så kan det bli så mycket intryck från 100 olika håll och ljud så jag blir uppstressad till max så en break är så välkommet då för att ladda ny energi)
 
• En högkänslig kan vara introvert eller extrovert, även om det är vanligare att man är introvert. HSP ska dock inte förväxlas med att vara blyg eller med social fobi. Den högkänslige behöver mycket ensamtid för att återhämta sig och vila från alla intryck, känslor och stimulans som hjärnan hela tiden bombarderas med. (Exakt!)
 
• En HSP är begåvad och är konstnärlig. Musik, smaker och dofter uppskattas och det njuts mycket av sådant. Har en passion för att ta del av olika konstformer. (Lyssnar jämt på musik, alla vet vi att jag älskar mat, målar ibland, har sjuk doftkänsla och smakpalett. Sminkar, diy i hemme etc etc. Listan kan göras lång)
 
• Personer med HSP är ofta samvetsgranna, noggranna och försöker undvika kritik. (Jag är sjukt noggrann med allt jag gör, FÖR nogrann)
 
• Att arbeta under tidspress eller att prestera när någon tittar kan vara svårt. (Kan bli irriterad  & stressad på Björn om han står och tittar på mig när jag öppnar en konservburk eller letar efter något i en låda. I min hjärna så tror jag att han inte tror att jag klarar av det jag gör och han vill ta över när det i snarare verket är för att han vill hjälpa mig om jag inte kan och för att han vill vara snäll).
 
• HSP har ofta mycket tankar och känslor och därmed ett rikt inre liv. ( Ja fy f*n, om det ändå fanns en off knapp på min hjärna många )
 
• Man har ofta behov av att dra sig tillbaka i ensamhet, i ett lugnt och tyst rum, där man själv kan kontrollera vilka sinnesintryck som drabbar ens hjärna (ljud, ljus osv). Ensamhet, stillhet och tystnad är livsviktigt. (Absolut så känner jag, där kan jag ladda ny energi.)
 
 
Sen måste jag vända på steken vad vi med HSP inte skulle göra för allt Guld i Småland:
 
Bita ihop och ha känslorna på insidan: Högkänsliga individer har nära till gråt, det betyder inte att de är mer bräckliga än andra. Alla känslor kan starta en kavalkad av känslor, vare sig de är lyckliga, ledsna, arga eller rörda. Och varför ska man hålla det inom sig?! (Precis, ut med alla känslor bara. Det blir so en cleansing för själen.)
 
Klicka med pennan: Det finns en speciell plats i helvetet för personer som klickar sin penna eller trummar på skrivbordet. Höga och repetitiva ljud är en mardröm när du är högkänslig eftersom överstimulans från omgivningen är vanlig. ( Ha ha min syster Malin sitter ALLTID och gungar snabbt med sina ben. Blir galen av det)
 
Vara oförskämd: Personer med HSP är ofta väldigt skötsamma och artiga. De känner av när de är till besvär och är sällan oförskämda. Därför är de också duktiga på att lägga märke till när andra beter sig illa. (Nog försöker man allt, men klart att vi alla har våra brister emellanåt. Men jag försöker aldrig vara oförskämd och nog märker man av allt när andra är oförskämda. Pinsamt värre)
 
Ta konstruktiv kritik: Det går inte att skriva "konstruktiv kritik" utan ordet kritik. Och det är inte ett favoritord hos högkänsliga. HSP-personer finner all form av kritik extremt alarmerande och obehaglig. (Jag måste dock ha ett tag att bearbeta olika saker och sen försöker jag jobba på just det som jag blivit kritiserad på och ändra mig)
 
Se en skräckfilm för "skojs skull": Se någon bli mördad bara för att det är "kul"? NEJ TACK! Högkänsliga beskrivs ofta som väldigt empatiska och kan därför lätt placera sig i andra människors situationer. Att se Freddy Krueger jaga oskyldiga är därför helt uteslutet. (Exakt skulle aldrig i helskotta kolla på en skräckfilm. Jag gjorde det när jag var yngre men ALDRIG idag)
 
Fatta beslut med enkelthet: Vare sig det handlar om att välja restaurang för helgen eller karriär för resten av livet så är det lika obehagligt. Alla beslut känner enorma när du är högkänslig. Rädsla för att något ska bli fel är vanlig. (som jag sa ovan, ibland vill jag bara att någon annan ska ta beslutet åt mig)
 
Gruppträna: Absolut INTE! Högkänsliga föredrar att träna på egen hand där ingen kan döma dem. Zumba och crossfit känns helt obegripligt. (Nja här håller jag inte med, jag tycker det är kul ibland med gruppträning och träna själv ibland).
 
Så hur många känner du igen sig??
HSP - Highysensitiveperson - högkänsligperson
4
Anonym

Jadu, att jag gör.. nästan på alla punkter. Jag måste ha egentid. Hatar när folk står och tittar på mig utan anledning eller när jag håller på med något. Längtar efter och ha ett eget litet landställe där jag kan vara ifred från människor ljud och allt annat där till. Får spunk på människor rätt ofta.

Kan känna av hur stämningen är i en grupp när jag kliver in i ett rum.

Ser och hör allt tamefan hela jäkla tiden.

Ja, jag är HSP och har ADHD.
En jobbig kombo. Är jag arg så fan då är jag ARG. är jag ledsen så är jag såååå ledsen. Är jag glad, då är jag JÄTTEGLAD!!!!! osv. O mina nedgångar är så loooooooooow:(

Jobbigt ibland för jag kör slut på mig själv.
2015 så kraschade jag, diagnostiseras Utmattningsyndrom..
Vill aldrig mer tbx dit.
Ja lite OT info blev det oxå.

Kram

Svar: Ååh hoppas du får ett eget lantställe snart då. Ha ha jag är likadan, när jag är arg så är jag väldigt arg och lika med när jag är glad då är jag superglad. Ja har ju med varit där i utmattning, därför det är så himla viktigt att vi lyssnar på våra kroppar <3
Stor stor kram
SWEETKAY

Anonym

Alltså snabb som Satan på att trycka på pilen.
Anonym är Johanna 😆

Anonym

Hatar när folk står och tittar på mig utan anledning eller när jag håller på med något. Jag är noggrann person.

petra

Känner så väl igen mig i detta,kram

Svar: Stor kram till dig Petra <3
SWEETKAY