Planteringstips och gult är guld för kroppen

Morgonen började med färgen gul idag, precis som solen som strålar in genom fönstret just nu. Jag gjorde iordning frukost till barnen innan skolan idag och frågade om någon ville ha ägg, Julia beställde 3 st stekta ägg (det är små ägg) och Kevin tog äggröra. Tänkte att lite mer än några ägg till frukost behöver dom så det vart även en smoothie gjord på kvarg, gul kiwi, banan, fryst mango,kanel och soya vanilj. Supergod! Jag själv festade till med 3 st stekta ägg, en kopp kaffe, 1 avokado, vatten och smoothie. Ganska bra start på en solig Tisdag!
 
Härom dagen så satte jag om alla mina växter som kommit upp samt så satte jag lite mer frön och tänkte tipsa om sånna här godislådor som oftast brukas slängas eller ställas ut till kunder att ta i matbutiker. Dom är perfekta att odla i och jag fick ett gäng från jobbet. Sätter du även från frö så är locken perfekta för det blir som ett litet växthus för fröet, tänk bara på att göra hål i locket så det kommer in syre. Vi hade honungsmelon hemma så jag snodde ett gäng frön ur dom och satte, kul om det blir något om inte så blir det säkert en superfin växt.
 
Här är basilikan som jag visade i förra inlägget, fast som har växt till sig ganska mycket på bara 1 vecka. Jag hade två stycken plantor men den andra gav jag bort i gåva i Lördags när vi var bortbjudna på middag hos Marie och Tommy.
 
 
Här ser ni var mycket det är haha, men alla ska ut sen när det blir varmt och skönt. Ändå har jag inte hunnit sätta allt än, vissa saker sätter jag direkt från frö rakt ner i jorden också som te.x morot, potatis och lökar. Jag har fortfarande inte köpt hem gurka heller, förra året satsade jag på djungelgurka men d´tyckte dom var så fjåmpiga så i år blir det "vanlig" gurka fast i storlek mindre. Ska bara hitta på fröer först..
 
Ett annat litet tips för att få igång själva fröet innan du sätter ner det i jorden är att lägga fröet i blött papper och lägga in det i en plastpåse. Blås in luft och knyt igen påsen, lägg sen ganska varmt. Te.x ovanpå ett element, ovanför ett kylskåp fram tills fröet börjar vakna till liv. Då sätter du ner det i jordet. Påsen kan du behöva öppan emellanåt och kolla så papperet är blött samt att blåsa in nytt syre till fröet. I just denna påse så har jag 2 st fröer från sammetsbanan, det blir  små söta och rosa bananer du kan odla året om inomhus och dom blir cirka 1,5 meter höga.
 
När jag sätter nya frön brukar jag göra det i sånna här lite mindre plastbyttor med hål i botten och i ena byttan är det citronchili som jag verkligen hoppas på ska komma i år. Förra året misslyckades jag ooch var så himla besviken över det, jst den chilin var en av dom jag såg mest fram emot att odla men skam den som ger sig. det är bara att kämpa vidare..
 
Björn var så himla gullig och köpte hem en "färdig" chiliplanta nyss. Jag bad han åka förbi Blomsterlandet och köpa hem jord och då köpte han även denna chilin samt en tulpanbukett. Sånt här ÄLSKAR jag, när man tänker till, tar egna initiativ och gör något oförberett som man vet att sin partner uppskattar ooch älskar. Gissa om jag vart glad.. och överraskad. Vart som ett litet barn på Julafton när han sa att han hade nått mer i bilen... Älskade Björn , du vet hur du ska charma din lady.
 
Nu är det dags för mig att hoppa i träningskläder och ge mig ut på en promenad, det är ju bara så härligt väder. Sen ska jag ta och tvätta alla gardiner och fräscha till i fönstrena, har redan putsat några och sen håller jag och Julia på att rensa i hennes rum. Verkligen behövligt så det är mängder med kläder och skräp som jag ska köra bort till återvinningscentralen idag. Sen skulle vi behöva åka til Borlänge någon dag och uppdatera hennes garderob för nu var det bra tomt. Ha en superfin Tisdag, stor kram.
dalarna - livetpålandet - odlahemma - plantering - våren2019