Svaren på era frågor

Tusen tack för alla frågor i min lilla frågestund, jisses inte trodde jag att ni skulle bomba på med så mycket frågor. KUL! Jag ska försöka svara på alla så gott det går och blir det något följfrågor från er tar jag upp i det i ett nytt inägg. Varför jag valde att vänta så länge med att publicera svaren är för att jag ville ha allt klart med mitt nystartade företag och eftersom jag svarat på era frågor om företaget så väntade jag på rätt tillfälle som är nu.
 

Petra:

När ska du fixa min blogg? skojar :) För er som inte vet det så gjorde jag alltid bloggdesigner förut och lottade ut samt så kunde man beställla bloggdesigner av mig, var många år sen jag höll på med det men Petra har frågat mig ett tag nu om jag kan fixa hennes blogg och det har jag hunnit gjort nu när jag publicerar detta inlägg.

 
 
Nä men skulle vara kul och veta mer om hur du och killen träffades? Jag och Björn har gemensamma vänner och har "känt" varandra i säkert 15 år, jag var tillsammans med hans kompis när jag gick i högstadiet och det är så som jag vet vem Björn är. Förra året så försökte jag fixa tid för att byta däck på min bil men det var inte en verkstad som svarade i denna kommun så jag skrev något på min Facebook om det, Björn skrev i messenger till mig och frågade om jag hade fått tag i hjälp eller om han skulle komma över och hjälpa mig. Va då söt! Vi brukade inte prata på nätet över huvudtaget så att han ens erbjöd sig att hjälpa mig säger så mycket om hur snäll han verkligen är. Hur som helst, han kom över och vi åkte över till min farmor och bytte däck på bilen. Dagen efter kom han tillbaka och vi kollade på en film.. Dagen efter det kom han tillbaka igen för att kolla på film och den dagen sov han kvar. Det gick fort allting men det kändes verkligen bara så rätt från start, sen dess har det varit vi och den 3 november firar vi 1 år tillsammans ♥.
 
Framtidsplaner? Oj, inom vilket kategori? Just nu försöker jag bara ta en dag i taget, jag är så himla nöjd med vart jag är just nu i livet och att allt går åt rätt håll hela tiden både med hälsa, arbete, mående, familj, kärlek osv. Framtiden ser mycket ljus ut, jag har precis startat mitt egna företag och det är något jag drömt om i flera år men aldrig har varken ork, dom rätta verktygen för att ta tag i det men efter att jag fått så mycket hjälp från olika håll sista året så känns det verkligen som att det är så himla rätt i tiden för mig nu och jag vore dum om jag inte gjorde det nu. Inom den kategorin så finns det mängder med drömmar men jag måste hejda mig lite ibland och försöka att inte spreta för mycket utan ha det lite smalare bana nu i början och sedan utvecklas.
 
Vart har ditt stora matintresse kommit från? Bra fråga, när jag var yngre och bodde hos min pappa så var han inte den vassaste kniven i lådan på matlagningen så det blev automatiskt att jag tog det ansvaret. Jag hade en väldigt jobbig och turbulent uppväxt där jag egentligen aldrig fick vara ett barn utan växa upp ganska snabbt. Jag tror att matlagningen vart någon sorts flykt eftersom mat kan sammanföra så mycket människor och det finns väl egentligen ingenting negativt med mat om man har en balanserad kost. Mat för mig är lycka, man umgås, njuter, sammanför människor, det är en stund av lycka och jag vill kunna stå för en stund av lycka för dessa människor. Men jag älskar även att göra fint, hela upplevelsen liksom, som dukning, sinnesstämningen dvs musiken som ska stämma osv.
 
 
Planer på att göra kokbok? Wow en kokbok hade verkligen varit grymt och är så klart en dröm eller om vill kalla det mål i livet. Förra året fick jag ju mitt recept Mexican Sangrita publicerat i boken "Älska Chili", gissa om det är stort för mig! En dag så kanske jag har turen att ett förlag hör av sig och vill göra en kokbok tillsammans med mig. Den dagen kommer jag storkna av totalt.
 
 
Du tar så fina bilder och jag har ju följt dig många många år nu.
kramar o lycka till
 
Tack fina Petra
 
 
Anonym: Kul, här kommer ett gäng frågor.

Vad har du för utbildning? Jag gick en grundläggande restaurangutbildning på Lernia (genom AF) på 35 veckor år 2001-2002 och det är faktiskt den enda utbildningen jag har. Man kunde bygga på den här utbildningen genom att antingen fortsätta som a la carte kock eller kallskänka. Jag bestämde mig för att gå a la carte utbildningen men tröttnade lika snabbt så jag hoppade av den. Just den här tiden i mitt liv så var det väldigt härjigt och jag var en förlorad själ som inte riktigt vem jag var och en väldigt osäker tjej men jag är så himla stolt att jag faktiskt gick grundutbildningen. Att jag höll ut... Jag är en person som har väldigt svårt att plugga, därför har jag jobbat mestadelen av mitt liv.

 

Vad gick du på gymnasiet? Jag gick aldrig gymnasiet. Jag flyttade till Borlänge och skulle gå Social service linjen men var bara där första dagen och hoppade av, bodde i Borlänge cirka 1 år ändå och bara "levde" loppan. Vid den här tiden i mitt liv så visste jag faktiskt inte vad jag ville bli, eller så här är det. Jag har alltid drömt om att gå danslinjen, men när jag var yngre så var inte det lika "inne" med dans voch jag vågade inte ens prata om detta. Det är inte många som vet om mina dansdrömmar... Jag vågade verkligen inte och därför tog jag bara nån sorts utbildning för att "får en utbildning" (den i BLG) som jag inte ens fullföljde. Därför är jag stolt att jag till slut gick restaurangutbildningen när jag var cirka 20 år. Dansdrömmen lever fortfarande kvar och hoppas på att börja på någon dans skola på "fritiden", den får ligga på min bucket list. Jag skulle vilja lära mig salsa tex, likaså streetdance. Jag älskar musik, lyssnar nästan jämt på musik och mår så himla bra då. När jag är ensam hemma ibland så brukar jag dansa och låtsas som att jag står på ett coolt dansgolv eller en scen någonstans. Skulle vara så himla härligt att gå in i en danslokal, sätta på musik som jag älskar och bara dansa fritt, dansa skiten ur en... Det behöver inte vara någon i rummet, det är endast skönt för mig.

 

På vilka platser har du bott? Jag har bott i Rättvik där jag kommer ifrån, Borlänge, Sala och Falun.

 

Favoritmat? Oj, jag älskar ju all sorts mat. Hmm jag älskar plockmat som tapas etc, tex mex av olika slag, hamburgare, en härlig köttbit med smarriga tillbehör, vegetarisk mat. Jag äter nog det mest ha ha...

 

Vad jobbar du med? Jag har precis startat mitt egna företag (LK Food & Beauty) där min inriktning är matfoto och matstylist mot PR-företag och Restauranger som kanske vill uppdatera sin hemsida, sina sociala kanaler, menyer etc. Men jag får även uppdrag som influencer/bloggare där jag har samarbeten med olika företag. Eftersom mitt företag även heter Beauty så är det så klart även inom den kategorin då jag älskar skönhetsbranschen. Utveckling inom företaget är även att man kan hyra mig som privat kock, catering, event, konsult mot restauranger som behöver hjälp med deras miljö. Vissa ställen man kommer in på behöver verkligen så mycket hjälp och man kan lätt bli blind när man är i sina egna miljöer hela tiden. Man behöver få in nya ögon om att lyfta sin restaurang lite. Jag är en kreativ människa och är öppen för alla möjliga uppdrag. Skulle även kunna tänka mig att föreläsa och hjälpa människor inom fibro och utmattning eftersom det är något som jag själv har gått igenom och kan relatera till. Så du ser.... Många strängar på min fiol ;).

 


 

MY: En fråga som troligen är definitionen av orelevant kommer här under ;)

- Kan du nämna tre helt otippade saker om dig själv som vi blogg-& Instagramföljare troligen inte hade någon aning om. Oj, vad jag har funderat på denna fråga sen jag såg den..

1. Den första är faktiskt en sak som Björn påpekade vid frukost en dag, vi brukar ha radion på när vi är hemma hos mig, och jag började sjunga med i låten... Som jag alltid gör. Och därav är kanske en sak ni inte vet, det är att jag kan otroligt mycket låttexter. Björn tror verkligen att jag kan varenda låt för jag sjunger alltid med oavsett om det är pop, rock, rock ´n roll eller jazz.

2. Jag äger 7 st stekpannor.

3. Jag är otroligt vig, gick på gymnastik när jag var liten och gick jämt ned i split & spagat. Kan fortfarande lägga benet bakom huvdet ;).

 En lite mer seriös fråga har jag självklart också!

- Om du fick drömma fritt, vart skulle du då befinna dig karriärsmässigt om cirkus 5 år? Jag har släppt 1 eller 2 kokböcker. Jag äger en restaurang som jag själv inte lagar mat i ha ha... Min dröm är att ha en restaurang där jag har människor som jobbar efter mina kriterier så klart, mitt team ska vara som en familj, jag tror på att om man tar hand om sina anställda på rätt sätt så får man det tillbaka genom att alla trivs & har kul tillsammans men ändå kan göra sitt jobb utan att man måste vara en skrikande chef. Men tro mig, om man inte sköter sitt jobb utan latjar mest och inte tar det på allvar så kommer man heller inte bli långvarig hos mig. Men detta är mer mitt barn att jag sköter om saker på framsidan, som dukning, blommor, upplevelsen för mina gäster men även ser över maten som kommer ut samt pratar med mina gäster, får dom att må bra etc. DOCK är detta inte en restaurang jag ska jobba på hela tiden utan jag är mest in titt som tätt och ser över det mesta (hök ögat ser allt) jag kommer även ha en person som tar hand om gästerna. Jag är en person som har ett sinne för detaljer och det ska man så klart ta tillvara på.

En till dröm är att kunna resa mer för att söka mer inspiration inom matbranschen samt att kunna köpa med sig exklusiva produkter för försäljning. Jag är ju även en person som älskar delikatesser så att kunna kombinera min restaurang med delikatesser samt att kunna köpa produkter skulle vara optimalt.

Att göra egna viner är också en sak som jag skulle tycka vara roligt. Så jag lägger även till den på min lista samt att driva egen mattidning. Ganska stora drömma eller hur ;). Skulle vara grymt kul att ha en stor, luftig lokal där jag både har mitt kontor samt en matstudio där jag kan laga till mat samt fota, det är verkligen på min lista. Sen att ha ett stort matbord där så jag kan ha middagar också för tex kunder eller privata event.  Vore även vilja köra matlagningslektioner och tips på hur man kan ta matfoton där. NU får det vara slut på att drömma en stund ha ha!


Stor kram <3

Kram tillbaka ♥

 


Anonym:

Har du tänkt starta en youtubekanal? Vore kul att se när du lagar mat/bakar. Jag har redan en Youtube-kanal, dock har det varit mindre uppdateringar med det på slutet. Jag har inte riktigt hunnit med och ibland kan jag bli så himla frustrerad när det inte går som jag vill när man te.x filmar eller när man ska redigera filmen så jag kan ge upp. Så tänker jag att åh, jag skulle ha filmat. Så blir jag påmind bara om strulet inte om det roliga och då har jag redan gett upp innan jag ens satt igång. Hur som helst, det kommer bli ändring på detta och Youtube-kanalen kommer att starta upp igen lite smått. Nu har du kanske läst om att jag var ner till Stockholm för att just träffa Youtube förra veckan så absolut kommer det bli fler video. Vill du se på dom filmerna som redan finns där så kan du göra det → här.

Min kanal heter Yummifood pga min matblogg Yummifood.se men har tänkt döpa om den till ett mer passande namn som passar båda mina sidor och har funderat på detta ett tag nu vad jag skulle kunna döpa den till. Har du/ni några bra namn på vad den skulle kunna heta?

 

Tränar du eller håller på med någon sport? Just nu tränar jag ingenting, jag gick uppe på rehab träning under min tid hos Multimodala teamet efter jag fick reda på att jag hade fibromyalgi men just nu har det mesta varit promenader, träna med gummiband hemma eller hantlar. Jag känner nu att det börjar krypa lite smått i kroppen och jag längtar efter att få träna så ett gymkort på Friskis & Svettis kommer inhandlas inom kort.

 


 

 

Anonym:

Vad har din tidigare ansökan till ensam mamma söker lett till? Oj det vet jag inte faktiskt. Det var redaktionen som kontaktade mig för Ensam mamma söker pga bloggen, det är mycket erbjudande och förfrågningar som har kommit in pga av bloggen men just om det ledde till något efter Ensam mamma söker det vet jag inte.

 

Har du funderat på att söka till fler tvprogram? Jag sökte till Sveriges Mästerkock för några år sedan och vart uppringd av en tjej från produktionsteamet, gud jag minns det så väl. Jag satt i bilen och var precis på väg att parkera min bild hemma när tjejen ringde. Jag satt kvar i bilen säkert 30 och pratade med henne. Hon ville så gärna att jag kom ner på en audition men jag valde att tacka nej. Det var 3 st saker som styrde in väldigt mycket här, för det första så är jag mamma och Kevin´s pappa bor i Uppsala så OM jag skulle åka ner och gå vidare, vem skulle ta hand om honom? För det andra så hade jag ett jobb på ICA Maxi, jag kunde bara inte ta ledigt, detta var på hösten så jag hade ingen semester kvar. Och det tredje, hur skulle jag klara mig ekonomiskt för 2 månaders inspelning (om jag hade gått vidare)?

2 av dessa orosmoln löste sig ganska snabbt.. En kompis till mig erbjöd sig att hon och hennes kille skulle ta hand om Kevin under tiden och den andra var att ICA Maxi ville bevilja mig ledighet om jag skulle gå vidare för dom trodde på mig. Dom vart helt med på noterna... Den tredje och väldigt stora saken var ekonomin som jag inte löst, det enda svaret från produktionen jag fick var att man får en symbolisk summa för varje program man är med i om man går vidare. Det hjälpte inte mig så mycket, hur skulle jag veta hur mycket det var då? Därför valde jag att tacka nej. Kände att det var inte ens någon mening med att åka ner på audition, för om jag hade kommit vidare så hade jag inte kunnat varit med ändå pga ovetskapen om deras "symboliska summa". Åker man ner så gör man väl det för att göra allt för att gå vidare och till slut vinna?

Ett till program, eller det var inte jag som sökte. Eller jo förresten, jag sökte men sållades bort direkt pga att jag hade svarat att hade en utbildning inom restaurang. Jag blev kontaktat av "Halv åtta hos mig" i somras på messenger att dom hade fått in så många tips om att jag var så grym inom mat och hon ville då göra en kort intervju, det skulle spelas in här i Falun och jag hade ju faktiskt sökt för jag tänkte att det var en rolig grej. lite skillnad mot Sveriges Mästerkock där det mer känns som stress. HUr som helst, jag har ju en grundläggande restaurangutbildning och dom har en policy som säger att man inte får ha en utbildning inom den katergorin eller jobba som kock därav blev det inget.

 


 

Anonym:

Hur ser din familj ut? Min pappa bor i Rättvik likaså min mamma. Jag har 3 st syskon, jag är äldst. 2 st är tvillingar (systrar) som precis har fyllt 30 år, en bor i Jönköping och den andra i Strängnäs. Sen har jag även en bror som bor i Rätvik och är... öh 35?

 

Stort umgänge? Jag hade ett otroligt stort umgänge förut när jag var yngre, ville vara kompis med alla men sen vart det mindre och mindre under min utmattning då jag drog mig undan från allt och alla, även min familj.. Nu träffar jag endast 1 (!) kompis (Emelie) ibland, men det är otroligt sällan vi ses. Jag är ledsen väldigt ofta att jag drog mig undan från många men jag hade svårt att ens orka med mig själv under utmattningen sen skäms man så mycket så att orka vara en bra kompis fanns inte för mig. Sen med några kändes det mer som att våran vänskap hängde på att det var jag som skulle höra av mig hela tiden och till slut så orkar man inte längre eftersom det inte verkar vara lika intressant från andra hållet och då var det nog inte så mycket vänskap heller om det bara hänger på att ena personen ska höra av sig. Kan säga att Kevin (mest Kevin, min klippa ♥) & Björn har fått trösta mig sjukt många gånger för att jag känner mig så ensam emellanåt. Dock så har jag börjat fått upp bekantskapen med ny/gamla vänner nu, en bor dock i Sthlm så vi mailar bara (än så länge). Älskar våra mailkonversationer, är en av höjdpunkterna varje vecka kan jag säga och den här tjejen har jag inte träffat på flera år nu. En annan tjej kommer faktiskt från Falun men bor i Stockholm, dock så är hon på väg tillbaka till Falun igen och vi har redan bokat in oss för fika, dvs drick mina mängder med te jag har hemma ha ha! Men ni vet, jag saknar någon som man kan ringa oavsett  vad och hon kommer springandes på 300 vad det än är. Likaså gäller ju även för mig. Att ha en sån där riktigt bra tjej-kill kompis som man bra kan skratta ihjäl sig med och ha kul med. Det saknar jag nått så fruktansvärt så alla ni som har en bästis, ta då och ge henne/han världens bamsekram och berätta hur viktig hon/han är för dig ♥.

 

Favoritland? Jag har varit mest i Europa och rest runt. Turkiet har jag varit i så sjukt många gånger så jag kan inte ens räkna på en hand snart tror jag.. Men jag kände sist när jag och Björn var där att nej nu får det vara nog. Jag vill se något annat så jag tror att jag har sagt Adjö till Turkiet för gott. Grekland skulle jag vilja utforska mer.

Gillar du motorsport? Njae asså, jag älskar verkligen att köra bil snabbt men det är inget jag kollar på. Kevin´s pappa körde (kör än) ju Supermotard när vi var tillsammans så jag hängde på många banor runt om i Sverige under våran tid tillsammans. Dock är det väl inget jag själv är intresserad av utan mer att man blir pepp för att hejja på den som tävlar.

Vad har du för bil? Jag har en Kia Ceed.

Vart går nästa resa? Åh jag har så många drömresor på min lista så du skulle bara veta ha ha.

Italien skulle jag vilja åka till för det verkar vara ett fantastiskt vackert land samt så lockar så klart även maten.

Barcelona skulle jag vilja åka till för en weekend, du vet, strosa runt och utforska, sätta sig på ett café eller mysig restaurang, ta in lite tapas och vin sen bara sitta och njuta av atmosfären och människorna runt omkring.

Mexico är också ett drömresemål mest pga maten ha ha, jag älskar ju tex mex mat och helst med lite sting.

Marrakech är också en stor dröm att få åka till, jag tycker allt verkar vara så himla vackert där. Kan ligga och titta på bilder i flera timmar från detta land, deras inredning är ju bara to die for!

Dubai hade också varit coolt att åka till, det där med öken tilltalar mig men inte dom skyhöga skraporna, jag skulle lätt svimma av höjdskräck.

Men sen finns det så många fler resemål jag skulle vilja åka till tex Kuba, Australien & olika ställen i USA.

 

Rekommenderar du Turkiet? Ja eftersom jag varit där så många gånger så kan jag inte direkt säga nej. Jag har ju varit där pga att jag gillar Turkiet dock så har jag blivit mättad på det nu.


 

Emma:

Har du och Björn planer på att flytta ihop? Vi har så klart pratat om det, dock är det inte så enkelt eftersom vi båda har barn och bor i olika kommuner. Sen finns det så klart andra frågor som kommer upp när man diskuterar om det som te.x  större boende. Jag bor i 3-rums lägenhet och Björn i ett hus som är för litet för oss allihop. Just nu har vi inga planer på att flytta ihop...

 

Hur trivs era barn ihop? Dom trivs bra ihop, klart som sjutton att det är lite tjafs mellan dom emellanåt men det hör väl till. Sen förstår jag att dom kan tycka att det är jobbigt också att någon ska sova inne på deras rum varje gång vi ses att dom inte har sin "egentid" som under sommaren när vi var mest hemma hos Björn. Men jag tycker det har funkat ganska bra ändå.

 

Vad sysslar du helst med i framtiden? Mitt företag som jag svarat på några frågor högre upp. Är helt sjukt att jag faktiskt precis har mitt egna företag, det trodde jag aldrig för några år sedan men jag tror att just nu var det rätt tid med tanke på all hjälp jag fått och att jag faktiskt har haft en utmattning. Nu är jag mer eftertänksam, ger mig inte in i saker hux flux som jag kunde göra förut. Jag är klokare, visare, mer ansvarsfull och lyssnar desto mer på min kropp och om en sak kommer ge energi eller tar energi. Det är någon mening med allt och jag ser min utmattning och fibro som en positiv sak nu istället för dålig. Jag har lärt mig så otroligt mycket under dessa 3 år och växt som människa. Det är som jag och Björn har börjat skoja om, jag har precis börjat bygga upp mitt imperium ;).


 

Tusen tack för alla era frågor, var riktigt kul att svara på dom faktiskt. Som sagt, kommer det några  följdfrågor så svarar jag på dom i ett nytt inlägg. Stor kram till er ♥.

Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
frågestund - minasvar - älskadeläsare
3
My J

Åh som jag väntat på detta inlägg!
Vet du, 2/3 av dessa punkter som vi inte visste om dig stämmer faktiskt in på mig också. Kan i princip texten på de flesta låtar som spelas på radio (dock fullkomligt värdelös på att kunna namnge artister och låttitlar). Vig har jag dessutom också alltid varit, himla bra nu när jag i vuxen ålder dansar "contemporary jazz".

Jag blir så himla imponerad på dina planer Linda, det är så jäkla härligt och inspirerande att höra någons drömmar, oavsett om de ligger långt fram i tiden eller inte. Jag är dock övertygad om att du kan ta dig precis vart du vill, bara kööör (men glöm för allt i världen inte att ta med handbromsen så du hinner bromsa i tid om du skulle råka närma dig den där förbaskade väggen!)

Jag tror stenhårt på dig!
Kramar <3

Svar: God morgon My,
Åh vad jag jag bli över att höra det. Jag har velat publicera det så länge men ville så klart allt med företaget först.

Jasså? Men gud, asså musik är ju livet ha ha. Åh vad kul!!! Dansar du på dansskola ? Hur länge har du hållt på med den dansen?

Tack snälla, ja men drömma ska man och drömmar är väl till för att uppfyllas!? :) Hoppas att några slår in i alla fall. då har man mål att sträva efter i livet. Nej då, jag ska inte glömma att dra i handbromsen fast man glömmer av sig ibland när något är så himla kul. Då gäller det att stanna upp och känna in stunden en stund. Borde börja på yoga men så fort jag har skaffat träningskort så ska jag testa det på gymmet och försöka få in det i rutin.

Ha världens bästa Fredag nu fina du!! <3 Stor kram och tusen tack för alla fina ord du ger mig.
SWEETKAY

Petra Olsson

så kul att höra dina svar:) kramar

Svar: Kul! Tack för alla frågor Petra <3. ha en fin Fredag, Kramis
SWEETKAY

Emma

Hej på dig, tack för din kommentar i min blogg...

Mvh Emma..